WO-1

Van de Koninklijke Landmacht in de Eerste Wereldoorlog zijn een aantal historische foto’s en prenten aanwezig waarbij Nederland, met zijn neutraliteitspositie, aan de Nederlands-­Duitse grens bij Dinxperlo een Nederlandse en twee Duitse militairen laat zien, gescheiden door de grens. Het donkerblauwe uniform werd toen vervangen door het grijze. Op de groepsfoto kan men zien hoe donkerblauwe en veldgrijze uniformen door elkaar werden gedragen. Het grijze was nieuw maar het donkerblauw mocht worden afgedragen.

Tussen de foto’s en documenten een stalen helm “model 1916”. Per compagnie werd een peloton hiermee uitgerust en dit stormpeloton werd geoefend in man tegen man gevechten in de te veroveren loopgraven. De stormdolk en de pioniersschop die als wapens werden gehanteerd ziet U in de rechtse vitrine.

In de grote vitrine ziet u een opengeslagen exemplaar van de ‘Soldatenkrant’, die tijdens de 2e Wereldoorlog wekelijks verscheen om de militairen op de hoogte te houden van het verloop van de strijd.

In de vitrines links en rechts zijn enkele kleding- en uitrustingstukken die voor de 2e Wereldoorlog zijn gedragen. De fraaie overjas is bestemd voor een bereden militair, waarbij de jas de gehele paardenrug bedekte. Let ook op de militaire oorwarmers die in de koude mobilisatiewinter 1939-1940 werden verstrekt.

U zal zich wel afgevraagd hebben wat die lange kist op de grond voorstelde. Welnu, die was zo lang omdat het wandelsabel erin moest.