BKT

Tegen de lange wand ziet u een benzine kook toestel (BKT) welke tot in de jaren ’90 van de vorige eeuw gebruikt werd voor eenheden van compagnies grootte (maximaal 150 manschappen). Hoogstaande culinaire maaltijden hoefde men niet te verwachten, hierop werden meestal een-haps maaltijden, zoals hutspot, diverse stampotten, erwtensoep enz. bereid. Tijdens de Falklands-oorlog, een kortstondige oorlog tussen Engeland en Argentinië in 1982, zijn deze BKT’s nog gebruikt door de Engelsen (zie het schilderij). Een BKT verhit gamellen die op de roosters staan. Als het voedsel gereed was werd het in de hooikisten warm gehouden. De Britten gebruikten bij het BKT nog een veldoven om brood en cakes te bakken.

De ingegraven veldkeuken van Engelse makelij bij de Koninklijke Landmacht is gebruikt tot de invoering van de MOBIELE VELDKEUKEN in 1967 (bij het territoriale leger zelfs nog gebruikt tot in de 80er jaren).

In aansluiting op het kookgebeuren volgt een herinnering aan de koksschool, die van 1950 tot 1976 in Leiden was gevestigd en van 1976 tot 1992 in Haarlem en vervolgens van 1992 in Bussum tot 2006. Duizenden koks, hofmeesters en menagemeesters zijn aan de koksschool door de Intendance opgeleid.

De kist met borden en bestek (mess-kist) was speciaal bedoeld voor Officieren tijdens oefeningen te velde.